گزارش خبرنگاران، اختلافات ارضی میان چچن و داغستان؛ میراث شوروی، عدم مدیریت یا تقابل قومی؟

به گزارش نوای پرنده پارسی، اختلافات ارضی نه تنها میان داغستان و چچن بلکه در کل منطقه قفقاز شمالی بویژه در بعضی از جمهوری های چندملیتی امری مرسوم و شایع است و هر از چندگاه باعث تنش و درگیری در این منطقه می گردد.

گزارش خبرنگاران، اختلافات ارضی میان چچن و داغستان؛ میراث شوروی، عدم مدیریت یا تقابل قومی؟

به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، در تاریخ 10 ژوئن حدود دویست جوان داغستانی تنها چند ساعت پس از نصب یک تابلو در جاده ای در حومه شهر کیزلیار داغستان و برای اعتراض به آن گرد هم آمدند. بر روی این تابلو که از سوی تظاهرنمایندگان برچیده شد عبارت منطقه شلکوفسکوی، جمهوری چچن نوشته شده بود و به نظر می رسد نشانگر تغییرات یکجانبه در مرزها و گسترش قلمروی اداری چچن به داخل خاک دغستان می باشد (1).

این موضوع نارضایتی و خشم مردم محلی در داغستان را افزایش داد. بخشی از این نارضایتی ها ناشی از اختلافات ارضی به جای مانده در نتیجه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و سیاست های آن در منطقه قفقاز است. اما در عین حال، اعتراضات اخیر تا حدی نشان دهنده نارضایتی عمومی از سوء مدیریت دولت ولادیمیر واسیلیف رئیس جمهور مشخص شده توسط کرملین و نیز سیاست های مسکو در قبال داغستان است.

اختلافات ارضی مانند آنچه میان داغستان و چچن وجود دارد در کل منطقه قفقاز شمالی بویژه در برخی از جمهوری های چندملیتی امری مرسوم و شایع است و در میراث دوران شوروی ریشه دارد. برخی از موارد این اختلافات ارضی نتیجه جابه جایی های اجباری تعدادی از گروه های قومی قفقاز شمالی به سیبری و قزاقستان در سال های 1943 و 1944 بر اساس دستورات جوزف استالین و بازگشت و اسکان مجدد آنها است.

این فرآیندهای حل نشده درگیری هایی در سطوح مختلف ایجاد نموده است: بین ساکنان این جمهوری ها، درون یک ناحیه اداری و یا حتی در یک روستا.

چچنی ها از جمله گروه هایی از مردمان قفقاز شمالی بودند که تحت تاثیر این سیاست های خشن شوروی قرار گرفتند. در نتیجه مهاجرت اجباری چچنی ها، دیگر مردمان قفقاز در مناطق محل سکونت آنها مستقر شدند. در نهایت زمانی که چچنی ها طی سالهای 1987 و 1958 مجاز به بازگشت به قفقاز شمالی شدند، ساکنان جدیدی را در سرزمین های مادری خود یافتند در برخی از موارد به سادگی نتوانستند حتی مجددا در خانه های خود مستقر شوند.

چنین اختلاف و درگیری در منطقه نوولاکسکی واقع در مرز داغستان و چچن نیز وجود دارد. این منطقه که قبلا محل سکونت چچنی ها بود و از سوی آنها اوخ (Aukh) نامیده می گردد در سال 1922 از سوی مقامات مسکو به جمهوری سوسیالیستی تازه تاسیس داغستان اعطا شد.

از سال 1944 همزمان با مهاجرت و اخراج اجباری چچنی ها از خاک خود، حدود 5 هزار نفر از مردمان قوم لک که در کوهستان ها زندگی می کردند مجبور شدند تا در روستاهای خالی از سکنه چچنی ها مستقر شوند. تقریبا 15 سال بعد و با بازگشت دوباره چچنی ها به قفقاز شمالی مقامات مسکو مانع از بازگشت و اسکان آنها در منطقه نوولاکسکی شدند.

در سال 1991 سومین کنگره مردم داغستان قطعنامه ای را برای تاسیس دوباره منطقه اوخوسکی و انتقال ناحیه نوولاکسکی به یک قلمرو جدید تصویب کرد. با این حال، این پروژه تا به حال به خاتمه نرسیده و با اصلاحات اراضی غیرقابل تحقق و همچنین سیاست های دولتی غیرشفاف یا راهبردهای روسیه در قبال قفقاز شمالی بیشتر باعث بدتر شدن اوضاع شده است (2).

در ژانویه 2019 مقامات چچن و داغستان توافق کردند تا مرزهای میان خود را دوباره مشخص نمایند. اما در تاریخ 16 آوریل روسای مجلس های محلی هر دو جمهوری خاطرنشان کردند که تمامی فعالیتهای تحدید مرزها را به حالت تعلیق درآورده اند.

یک ماه قبل چچن خاطرنشان کرد که این کار را مجددا شروع می نماید و در نتیجه به طور یکجانبه ادعاهایی درباره یک منطقه موردمناقشه بین طرفین در مرز چچن با شهر کیزلیار داغستان در نزدیکی روستای نووموناستیرسکی عنوان نمود.

رمضان قدیروف رئیس جمهور چچن خاطرنشان کرد که گروزنی منتظر واکنش مخاچ قلعه نخواهد ماند. کمیته تحدید مرز داغستان به دلیل عدم استقبال ساکنان محلی از این روستا بازدید نکردند. در تاریخ 2 آوریل مجلس داغستان در وب سایت خود بیانیه ای بر عدم پذیرش تحدید یکجانبه مرزها از سوی چچن منتشر کرد. با این حال، کمتر از یک روز، این پیغام از سایت مجلس داغستان حذف شد (3).

درگیری های اخیر در تاریخ 10 ژوئن در کیزلیار تاحدودی میراثی از دوران شوروی است اما باید آن را در نتیجه سیاست های نامطمئن مسکو در برابر اختلافات ارضی در قفقاز شمالی و نیز سطح ضعیف تبادل نظر میان دولت داغستان با مردم خود نیز دانست.

در دوران شوروی، کیزلیار و سرزمین های مجاورش به عنوان جاده هایی مهم برای ارتباط چندین شهر کلیدی در این منطقه شناخته می شدند؛ با این حال مرزهای اداری و ارضی در این منطقه هیچ وقت به صورت دقیق مشخص نشدند.

پس از فروپاشی شوروی و در دوران فدراسیون روسیه نیز این وضعیت تداوم یافته است. تابلویی که در تاریخ 10 ژوئن در جاده ای در حومه شهر کیزلیار داغستان نصب شد و باعث اعتراضات در میان مردم محلی شد از سوی زوراب حاجی اف رئیس انجمن منطقه ای جغرافیا و عضو کمیسیون تحدید مرز میان داغستان و چچن تایید شده است. این امر حتی از سوی اکثریت شخصیت های محلی و همچنین اسناد قانونی منتشر شده توسط دولت روسیه نیز حمایت شده است (4).

ولادیمیر واسیلیف رئیس جمهور داغستان در نهایت با صدور بیانیه ای در خصوص مسائل مرزی خاطرنشان کرد که حتی یک متر از خاک داغستان به هیچ کس داده نخواهد شد. با این حال اقدامات وی و دولتش باعث شک و تردید مردم شده است.

داغستانی ها بیش از آن که از اقدامات یکجانبه چچن ناراضی باشند، از اقدامات دولت داغستان در فرآیند تحدید مرزها انتقاد می نمایند. به نظر می رسد عموم مردم از شک و تردید های دولت در خصوص اراضی داغستان عصبانی هستند.

این نگرش منفی با اعتقاد عمومی به اینکه دولت ولادیمیر واسیلیف تحت سلطه بیگانه ها قرار گرفته است تشدید می گردد. در رسانه های محلی نیز به طور فزاینده ای انتقاداتی علیه دولت مطرح می گردد که هیچ کس به دنبال دفاع از منافع داغستانی ها نیست.

در ماه های اخیر، اعتماد عموم مردم به توانایی دولت واسیلیف در اجرای اصلاحات و بهبود شرایط مالی و اجتماعی کاهش یافته است. در حال حاضر نارضایتی و بی اعتمادی رو به رشد نسبت به دولت واسیلیف و همچنین درگیری پیرامون تحدید مرزها نزدیک کیزلیار عمدتا به واسطه سیاست های داخلی داغستان اتفاق می افتد. با این حال، عدم مدیریت صحیح اوضاع از سوی دولت داغستان و بی اعتنایی به خواست مردم محلی می تواند به راحتی باعث درگیریهای شدید قومی در منطقه قفقاز شمالی گردد.

1. https:، ، www.kavkaz-uzel.eu، articles، 336527،

2. http:، ، m.polit.ru، article، 2014، 01، 14، caucasus، #ultr004

3. https:، ، www.kavkazr.com، a، vernut-to-chto-nashe، 29858976.html

4. https:، ، chernovik.net، content، politika، pereshli-granicu-dozvolennogo

دور زمین: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله گردشگری

مجله سرگرمی: مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 20 مرداد 1400 بروزرسانی: 20 مرداد 1400 گردآورنده: pbmusic.ir شناسه مطلب: 1504

به "گزارش خبرنگاران، اختلافات ارضی میان چچن و داغستان؛ میراث شوروی، عدم مدیریت یا تقابل قومی؟" امتیاز دهید

1 کاربر به "گزارش خبرنگاران، اختلافات ارضی میان چچن و داغستان؛ میراث شوروی، عدم مدیریت یا تقابل قومی؟" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گزارش خبرنگاران، اختلافات ارضی میان چچن و داغستان؛ میراث شوروی، عدم مدیریت یا تقابل قومی؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید